fbpx

I vår gjorde jeg noe jeg aldri har gjort før: jeg gav en ti timer lang massasje. Hva i all verden får en massør til å gi en ti timer lang massasje, og hvordan opplevdes dette, både for massør og mottaker? Det skal jeg forsøke å reflektere over i dette blogginnlegget. 

Skrevet av Solveig Smith.

(Hele massasjen ble filmet. Her er link til et lite utdrag av videoen: https://youtu.be/xMAfIQKGUho.)

Hva får en massør til å gi en ti timer lang massasje?

I rollen som massør tror jeg ikke at jeg hadde satt i gang med dette prosjektet. Jeg gjorde det som massasjelærer, fordi jeg ønsket å erfare massasjeformen jeg underviser i i sin fulle utstrekning. Etter fullført grunnutdanning forteller jeg studentene mine at nå har de lært nok til å kunne gi en ti timers massasje. Dette er selvfølgelig helt teoretisk, siden jeg aldri oppfordrer til å gi en så lang og omfattende massasje. Men det handler om at man skal ha nok teknikker og kunnskap å velge i, slik at man har kompetanse til å velge den beste mulige behandlingen for hver enkelt kunde, basert på deres situasjon og kropp. Man skal ikke gjøre alt man kan, man skal ha en god margin slik at det man gjør er med høyest mulig kvalitet.

Jeg har en liten perfeksjonist inni meg, og jeg liker å utfordre meg selv. Tanken på faktisk å utføre en så lang massasje slo rot i meg. Hvis jeg skal si til studentene at de lærer nok til å kunne gi en ti timers massasje, så bør jeg jo teste det ut? Erfare det egenhendig? Spørsmålet for meg ble heller «Hvorfor ikke gi en ti timers massasje?»

Vurderingsfasen

Potensielle svar på dette kan være at det er tidkrevende, og krever mye energi og fokus. Eller at det vil være for sterk påkjenning for mottaker å få fysisk og energetisk stimuli så lenge i strekk. Dette er ting jeg tenkte nøye over på forhånd. Jeg kjente at dette hadde jeg lyst til, og tiden og energien det ville ta var jeg mer enn villig til å investere. Når det kommer til kundens opplevelse kom jeg fram til at det var best å finne noen som var vant med å få massasje, og noen med god helse. Kanskje det til og med ville være en mulighet til å gi en ekstra grundig behandling. 

Jeg presenterte idéen for en av mine klienter, og han var veldig oppstemt på å være med på prosjektet. Han er sunn og sterk, liker godt massasje, og han er god til å slappe av, og jeg tenkte det derfor var trygt å velge ham som mottaker.

Så vi bestemte oss for å gjennomføre det. Dette var ny grunn for oss begge, og vi var nysgjerrige på hvordan det ville oppleves. Kom vi til å trenge pauser? Hva med mat og drikke? Min klient var særlig bekymret for dette, går man ikke tom for energi etter ti timer? Jeg som massør var mer bekymret for om det ville bli for mye for energisystemet hans? Ti timer med massasje er mye stimuli, både fysisk og psykisk. 

Forberedelser

I Normassasje handler det først og fremst om å gi noe godt til noen, så det er alltid førsteprioritet.  Hvordan kunne jeg best mulig legge til rette for dette? Jeg ville ikke legge for mye arbeid i å forberede pauser, jeg ville la det være åpent etter behov. Middag var utelukket, jeg har erfaring med faste og kroppsarbeid fra før, og vet at det går fint. Med tanke på mottakers komfort hadde jeg lagt en dobbel massasje-matte som underlag på benken, og planla at mottaker skulle skifte liggestilling flere ganger. Jeg hadde også klart ekstra puter og en barkrakk. Det er av og til godt å kunne strekke armene ut fra kroppen, og barkrakken gjør susen da. Jeg var forberedt på å ta godt vare på min kjent ved å ta god tid til strøk, holde grep og skifte av stiling innimellom. 

En annen viktig del av forberedelsene var å engasjere noen som kunne ta ansvar for filming – massasjen skulle dokumenteres fra begynnelse til slutt. Kontorsjefen i Normassasje AS er alt-mulig-mann og han var begeistret for oppdraget med å filme. 

Så var dagen der – vann, frukt og energibarer lå klart og tilgjengelig. Vi følte oss begge optimistiske og klar for å gå i gang. Mottakeren informerte meg at han hadde vært på 10 toppturer dagen før, med den hensikt å gi meg noe å jobbe med. 

Hvordan opplevdes det for meg som massør?

Det var en flott opplevelse å kunne ta seg ordentlig tid, god tid til å myke opp og bearbeide ujevnheter i vevet. Det var tid til alt! Det ble ca. tre timer massasje bare på beina. Det er dette vi bruker på grunnutdanningen når vi lærer massasje på ben, bare at da deler vi det opp i tre. En time på lår, en på knær og legger og til slutt en time på føtter. Etter bena begynte jeg å jobbe meg oppover ryggen, og nå måtte jeg ta meg et par slurker vann her og der. Klienten så ikke ut til å ha behov for noe. Kropp er spennende, og jeg gikk ikke lei. Men det er fysisk krevende, så jeg brukte sidelene flere ganger, og var flink til å skifte stilling – både av hensyn til meg og for mottakeren. Jeg var endatil oppe på benken ved en anledning. Jeg var engasjert og til stede hele tiden. Vel og merke ble fokuset stadig opptatt av hvordan å dra ut tiden: «Oj, hva skal jeg gjøre jeg nå?». Men når det kom til stykke var det alltid mer å jobbe med.

Hvordan opplevdes det for mottakeren?

Med unntak av en tur på toalettet og ett vanninntak med det samme, lå klienten på benken hele tiden. Jeg fikk tilbakemelding om at han satte pris på at jeg hadde lagt en ekstra matte på benken slik at det var to istedenfor bare en. Han fortalte at massasjen gjorde litt vondt på noen partier, men det var helst mye velvære. 

Han var imponert av at jeg holdt ut å stå så lenge, og jeg var imponert over at han klarte å ligge så lenge. 

Begge to var i en oppløftet tilstand etterpå: «Dette klarte vi fint!».

Så da var oppdraget utført. Jeg har ikke tenkt å gjøre dette flere ganger. Nå har jeg det i skrytealbumet mitt, og kan dele opplevelsen som en kuriositet i passende anledninger. Det er verken ment som en veiledning i massasje-teknikk, eller et eksempel til etterfølgelse. Men dersom noen finner videoen nyttig som massasje-teknisk inspirasjon, er det et ekstra pluss. For meg er opplevelsen først og fremst en bekreftelse på at det går an.

-Solveig