fbpx

Massasje både som spa-opplevelse, muskelterapi, velvære og som alternativ behandling er noe veldig mange i dag benytter seg av. Kanskje ønkser du å lære massasje? Eller er du massør og ønsker å utvide kunnskapene dine? Kanskje du vil gi noe ekstra til familien din, eller kanskje du har lyst å jobbe som massør eller massasjeterapeut? Denne artikkelen vil være en fin plass å starte hvis du vil vite mer om hvordan finne riktig massasje-kurs eller riktig massasje-skole enten i Norge eller utlandet.

Innholdsfortegnelse

Ulike typer massasje og massasje-kurs

Vil du lære hvordan å massere? Eller har du en del erfaring med massasje, men ønsker å videreutvikle deg? Massasje er et bredt felt, med flere forskjellige retninger. Hvis du vurderer å utdanne deg innen massasje eller å ta massasjekurs, kan det være fint å tenke over hvilken retning som passer for deg og hvilket nivå du vil sikte på. Dersom du har utdanning i bunn finnes det flere steder som tilbyr enkeltkurs som «påfyll» for deg som har litt erfaring fra før.

Hvis du vil lære massasje for første gang er det lurt å lese litt om ulike typer massasje og finne ut hva som passer deg best. Eksempler på typer massasje er idrettsmassasje, velværemassasje, massasje for spa, massasje som alternativ behandling, klassisk massasje, massasje for par og muskelterapi. Dette er noen av mange retninger, og ofte går disse retningene litt over i hverandre, for eksempel er alternative former for massasje blitt mer populært på luksus-spa de siste årene. 

Det står ofte spesifisert på massasjeskolen sin nettside hva slags massasje og filosofi skolen praktiserer. Normassasje er en norsk massasje-skole med en helhetlig form for massasje som kombinerer klassisk massasje med østlig filosofi. Her kan du lese mer om Normassasje og vår massasjeform. 

utdanning.no kan du lese om flere massasje-skoler.

Eksempler på typer massasje:

 • Idrettsmassasje
 • Velværemassasje
 • Massasje for spa
 • Alternativ behandling
 • Parmassasje
 • Muskelterapi 
 • Klassisk massasje
 • Thai massasje

Hvordan velge riktig kurs

Det finnes massasje-kurs tilpasset ulike nivåer. Noen kurs fokuserer på å lære grunnleggende massasje til bruk hjemme, mens noen skoler har som mål å utdanne profesjonelle massasjeterapeuter. Normassasje tilbyr begge deler.

Massør er ikke en beskyttet tittel i Norge, men en god og grundig utdanning vil gi deg konkurransefordel dersom du ønsker å jobbe som massør, det sikrer at du har verktøyene og erfaringen du trenger i møte med de ulike situasjonene du kan møte på i jobben, og ikke minst at du kan bli medlem i en fagorganisasjon. (Dersom du tar din utdanning hos en skole som er godkjent hos en fagorganisasjon.)

Hos Normassasje trenger du ingen forkunnskaper for å begynne. Hos oss har du mulighet til å ta trinn 1 av grunnutdanningen i Tvedestrand uten å forplikte deg til å gå hele utdanningen. Trinn 1 foregår over én helg, og gir en innføring i Normassasje grunnform. Dersom du ønsker å fortsette kan du gå hele den ettårige helgebaserte grunnutdanningen. For å ta Normassasje treårige videreutdanning er det et krav om at du har fullført Normassasje grunnutdanning først. Vi har også enkeltkurs i dyptgående muskelterapi, og kurs i å starte opp egen massasjevirksomhet. Disse kursene er hovedsakelig for deg som går eller har gått utdanning hos Normassasje.

 • Det finnes massasje-kurs både for deg med forkunnskaper, og for deg som aldri har prøvd massasje før.
 • Normassasje har både enkelt-kurs og massasje-utdanning.
 • Du kan selv velge hvor mye tid du vil investere i å lære massasje.

Se vår kurs-side her for mer info om våre enkelt-kurs.

Hvor finnes det massasje-kurs

Det finnes flere massasjeskoler i Norge, noen har nettbaserte utdanninger og andre har stedsspesifikke skoler.  Noen tilbyr enkeltkurs, noen tilbyr full utdanning og noen har både og. Det kan virke overveldende å velge. En god start er å google massasje-kurs eller massasje-utdanning. Noen skoler i Norge som tilbyr massasje-utdanning og -kurs er Normassasje, Norsk Massasjeskole, NOMAS og Kropp i balanse.

En annen mulighet er å ta massasjekurs eller massasjeutdanning i utlandet. Her er Norges massasjeforbund sin oversikt over massasjeutdanning i USA, Finland, Sverige og Tyskland. Dette kan også kombineres med utdanninger og kurs fra Norge for en mer allsidig utdanning.

Massasjeskoler:

Normassasje tilbyr ettårig grunnutdanning i massasje i rundt i landet: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tvedestrand. I tillegg har vi treårig videreutdanning i Tvedestrand på Sørlandet. Ta kontakt for å høre når ditt nærmeste Normassasje-kurs starter opp.

Fysisk tilstedeværelse eller nettbasert kurs?

Fordelen med å ta kurs som ikke er nettbasert er at man får mulighet til å øve seg med lærer til stede, og man får erfare hvordan det er å bli massert – hvordan de ulike teknikkene oppleves for mottaker. Det er også mye viktige detaljer å få med seg når lærer demonstrerer som er vanskelig å få med seg på digital undervisning. Hos Normassasje jobber vi i tillegg aktivt med energier, og da er fysisk oppmøte en stor fordel. Dessuten blir man kjent med et fagmiljø og får mulighet til å utveksle erfaringer. 

Fordelen med nettkurs er at du slipper å reise og det er kanskje lettere å kombinere med annen jobb. Teoretiske fag er egnet til å tas på nett, for eksempel anatomi og fysiologi. Normassasje benytter seg av nettfag for noe av teorien, men foregår ellers med oppmøte. Normassasje sin utdanning er samlingsbasert for at det skal være mulig å ta utdanningen mens man er i arbeid. Vi tilbyr også en praktikant-ordning, slik at du kan tjene inn kursavgiftet underveis i utdanningen.

FAQ

Hva er massasje?

Massasje kan behandle muskelspenninger, bidra til avspenning og velvære og bedre helhetlig helse. Massasje kan være ren velvære, eller terapeutisk. Alle har evnen til å massere. Ved å ta utdanning innen massasje kan du lære avanserte teknikker og du kan lære å bruke massasjen bevisst for bedre helse hos mottaker. Man kan også massere seg selv, dette er kalt selvmassasje og er blant annet en del av utdanningen hos Normassasje. Selvmassasje er en fin måte å teste ut nye teknikker på, og å bli kjent med hvordan de oppleves.

Hvordan massere?

Massasje kan være så mangt. Det kan være intuitivt, eller bestå av ulike grep og teknikker. Normassasje kombinerer studentens intuitive evner med ulike teknikker, grep, punkter, og strøk.

Hvordan massere nakken?

Man bør være forsiktig når man masserer nakken. Dersom man ikke har gjort det før er det best med myke strøk. Dypere muskelbehandling i nakken bør man vente med til man har gått kurs i dette.

Hva er Norges Massasjeforbund?

NMF er et frittstående forbund som jobber for å utdanne og fremme massører og massasjeterapeuters seriøse arbeid og utdanning. De er ansett som et kvalitets-forbund, og arbeidsgivere går gjerne til Norges Massasjeforbund for å finne massører og massasjeterapeuter som er organisert hos dem. Som medlem av Norges Massasjeforbund er du en del av et etablert fagmiljø og et forbund som jobber aktivt for sine medlemmer og for å styrke faget. Et medlemskap i NMF er et kvalitetsstempel.

Hva er NNH?

Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon er landets største fagorganisasjon for naturterapeuter. Gjennom fokus på pasientsikkerhet, kompetanseheving og helseinnovasjon, arbeider NNH kontinuerlig for å gi pasienter og brukere et trygt naturmedisinsk behandlingstilbud. Normassasje sin skole er medlem, og etter fullført Normassasje videreutdanning kan du søke om å bli registrert Massasjeterapeut hos NNH.

Lær å massere – flere fordeler

Alle kan lære å massere, det handler i bunn og grunn om å gi noe godt til et annet menneske. Massasje har flere fordeler både på det fysiske og det psykiske plan, som muskelavspenning, sunnere hud, bedre fordøyelse, bedre psykisk helse og økt vitalitet. Enkeltkurs i massasje kan gi deg grunnlaget for å gi noe ekstra godt til dine nærmeste, mens en massasje-utdanning kan hjelpe deg på vei til å jobbe som massør eller massasjeterapeut. Du trenger ingen spesielle forutsetninger eller bakgrunn for å begynne å lære massasje!

 • Gi noe godt til dine nærmeste
 • Jobb som massør eller massasjeterapeut
 • Hjelp mennesker til bedre helse og avspenning
 • Få en meningsfull utdanning, og bli kjent med et spennende fagmiljø
 • Alle kan lære å massere!

Flere fordeler med massasje finner du i dette blogginnlegget.

Oppsummering

Det finnes altså både massasje-kurs for deg som er nybegynner og for deg som har erfaring fra før. Du kan velge nettbasert eller med fysisk tilstedeværelse, og det finnes også mange ulike typer massasje å velge i. Det kan virke overveldende, men som en start har vi listet opp noen skoler i Norge: NOMAS, IFH, Norsk Massasjeskole og Normassasje. I utlandet finnes det også skoler som tilbyr både kurs og utdanning, her finner du en oversikt over utdannelser i Norden, USA og Tyskland. Lykke til med din utforskning av massasje og massasjeterapi!

Ting å tenke på før du velger massasje-kurs:

 • Hvilken massasjeretning er du interessert i?
 • Hvilket nivå er du på?
 • Hvor vil du gå massasje-kurs?

Se vår oversikt over førstkommende kursoppstart hos Normassasje ved å scrolle helt ned på vår forside.