fbpx

Massasjeterapi er noe som skiller seg fra velværemassasje, selv om de to har mange slektstrekk. I dette innlegget vil du få en innføring i hva massasjeterapi er, og litt om hva det innebærer å være massasjeterapeut.

En innføring i begrepet

Massasje er å bruke hendene til å bearbeide kroppens vev.
Når ordet «terapi» blir lagt til, forteller det noe om målet med bearbeidingen. Ordet terapi kommer av gresk therapeia, som betyr «gjøre frisk» eller «helbrede».  Da forstår vi at massasjeterapi har å gjøre med helse. 
Massasje trenger ikke fokusere på helse.  Massasje kan også ha velvære og nytelse som formål.

Hva er ditt behov?

Dersom du ønsker massasjebehandling, kan det være nyttig å tenke over hva du vil med massasjen.  Ønsker du en god og velgjørende massasje for å unne deg litt ekstra eller hente deg inn etter en travel dag, eller har du primært et behov for å forbedre din fysiske og/eller psykiske helsetilstand.  Dette er viktig å tenke over før du oppsøker massør.  Vurder hva som er det riktige for deg til enhver tid, massasjeterapi eller massasje. Massasjeterapi er som å gå i terapi.  Du får hjelp til å arbeide med deg selv, din helse og din livskvalitet, med massasjen som redskap. Dersom det ikke er terapi du ønsker, vil det være best å ikke få de dyptgående spørsmålene om livssituasjonen din og livet ditt ellers.

Det er forståelig at om du ønsker massasjeterapi, vil du sette større krav til din massørs kvalifikasjoner.  En massasjeterapeut skal kunne møte deg og ditt behov, ha en dialog med deg om hva du ønsker å forbedre, og kunne tilpasse behandlingen etter det.  Det er også sannsynlig at du må ta mer enn en behandling for å oppnå ønsket resultat.

Å utdanne seg innen massasjeterapi

Dersom du ønsker å utdanne deg til massør, er det en god ide å bli massasjeterapeut.  Massasjeterapeut er ingen beskyttet tittel i vårt helsesystem. Hvem som helst kan kalle seg massasjeterapeut.  Likevel viser det seg i dag at kunden forventer at en massasjeterapeut har en solid utdanning bak seg.  Det er ønskelig at massasjeterapeut blir en beskyttet tittel. Utdanning til massasjeterapeut er som regel grundigere, og gir flere samfunnsmessige rettigheter enn massør.

Hva er massasjeterapi

Massasjeterapi handler om å bruke massasjen terapeutisk, dvs. til gi positiv impuls til kropp og psyke for å forbedre helsetilstanden, gjerne over tid. 

Begrepet massasjeterapi blir brukt på forskjellige måter.  Her følger en informasjon om hva Normassasje legger i begrepet.

I Normassasje har vi tre forskjellige tilbud til kunden: Velværemassasje, fysisk massasje og terapeutisk massasje, for at kunden i størst mulig grad skal bli møtt med sitt behov. 

Kundens behov kan sorteres i tre hovedgrupper: 

  1. Å slappe av, føle velvære og hente seg inn etter krevende arbeid, -velværemassasje.
  2. En fysisk dyptgående massasje, og bearbeiding av fysiske spenninger. – fysisk massasje
  3. Å få en bedret livssituasjon. både gjennom å bli hørt og sett, og gjennom behandling. – terapeutisk massasje.

En terapeutisk massasje er både velværemassasje og fysisk massasje, men fokuset er helse.

Hva ønsker du å få utav massasjen?

For en seriøs massør er det vesentlig å ha klart for seg hva hensikten er med behandlingen.  Massasjeterapi handler om massasje for helse.  
Fordi Normassasje kombinerer klassisk massasje med østlig filosofi, har vi en grundig forklaring på hva vi vil med terapeutisk massasje. 

  • Første mål er avspenning.  I en avspent tilstand, kan kroppen begynne å restituere seg, fordi kroppen har evne til selvrestituering.  Det ser vi enkelt i kroppens evne til å lege fysiske sår.  Denne evnen er gjennomgripende i menneskets energisystem, og når vi slipper til de naturlige helbredende evnene i kropp og psyke, vil de virke mer effektivt, derfor avspenning.
  • Andre mål er velvære.  Når vi slapper av under massasje, blir energistrømmene i kroppen aktivert, og det kan oppleves som velvære.
  • Tredje mål er forløsning av fysiske eller psykiske spenninger, som virker mer effektivt dersom kroppen er i avspent tilstand, og mottager føler velvære.
  • Fjerde og endelig mål er økt vitalitet, eller å bli mer den du er.  Livskvalitet handler om å hente fram mer og mer av det potensialet vi er født med.  Vanligvis begrenser vi oss selv veldig mye, både fysisk og psykisk.  Dette skaper spenningstilstander i kroppen som vi litt etter litt kan forløse.

Massasjeterapi i Normassasje

I Normassasje Utdanning fokuserer vi på massasjeterapi fra første stund.  Det er et gjennomgående element at studenten lærer og erfarer hvordan et positivt utviklingsforløp foregår.  Ved å praktisere, lære, lytte til hverandre, lytte til egen kropp, meditere, pleie egen kropp og psyke, lærer du hvordan du som massør kan veilede, lytte til, gi presis og tilpasset behandling, og registrere resultatene hos kunden. Vi trener Intuisjon og sensitivitet parallelt med å utvide massasjeteknikken trinn for trinn. Normassasje har mange spesialiteter.  Et tema er å «ta eierforhold over egen kropp», og hjelpe kunden til det samme.  Ved mer og mer å ta vare på seg selv og sin egen kropp, bygger vi helse, selvtillit og trygghet til å bruke vårt potensiale helt og fullt, som de kreative menneskene vi er. Når vi har det bra, er det lettere å hente fram den beste utgaven av oss selv.  

Som massasjeterapeut avstår vi fra å være selvgode, bedrevitere og fordømmende, men deler erfaring og kunnskap på en vennlig og lyttende måte menneske til menneske. Dersom det handler om massasjeterapi, vil terapeuten møte mottageren i prosessen med å hente inn mer og mer av den han eller hun er dypest sett er.  Som Normassasjestudent lærer du hvordan du kan skape tillit i ditt forhold til kunden, og gjennom det lærer du å føre en terapeutisk samtale for å forberede til en god massasjebehandling. En god massasjeterapitime begynner alltid med en god samtale, kort eller lang.

~Solveig