fbpx

Foto: Tom Bjærum

Hvordan er det å gå Normassasje Videreutdanning?

Jeg tok en prat med en gruppe studenter i Normassasje, som nettopp har fullført Manuell Lymfedrenasje-kurset på Birgittatun. Det er 3.modul i videreutdanningen.

Hittil i videreutdanningen har de hatt om terapeutisk berøring og psykiske strømmer. Studentene har alle fullført Normassasje grunnutdanning på forskjellige steder i landet, og nå går de videregående utdanning sammen på Normassasje sitt hovedsenter, Birgittatun i Tvedestrand. 

Hver modul går over fem intensive dager, der de i pausene kan nyte tilværelsen på den avsidesliggende gjestegården, samt spise vegetarmaten som blir servert i Sommerfuglhuset.

I dag er siste dagen av Lymfedrenasjekurset. Jeg samler studentene for en samtale om hvordan de opplever studiet så langt. Kommentarene kommer hurtig på tross av en intens uke med hardt arbeid.

Hvordan har kurset vært?

 • Jeg synes kurset var inspirerende, matnyttig og praktisk.
 • Som alle lærerene vi har hatt her, er de som underviser spesialiserte og kompetente på akkurat temaet det handler om.  Læreren deler av egne erfaringer, og forteller historier fra terapeutlivet.  Gøy at de har så god greie på det de underviser i.
 • Vi får svar på det meste, og det blir gitt gode forklaringer.

Hvordan er videreutdanningen i Normassasje, sånn generelt?

 • Det er veldig givende, ikke minst sosialt!
 • Jeg liker at utdanningen kan kombineres med en annen jobb ved siden av.
 • Enig, derfor er jeg med!
 • Jeg liker at det er så mye egenutvikling i utdanningen.  Modning, forståelse av helhet.  Vi får et godt innblikk i alternative, komplimentære behandlingsmetoder, og vi får god forståelse av hva det er.  Vi har god tid til praksis mellom hver modul.  Og så er det fint å være del av en gruppe, som ikke er for stor.  Et sted vi kan dele trygt og være åpen, for vi vet at det holdes innenfor gruppa.
 • Ja, det er fint at det er små grupper.  Jeg blir trygg.
 • En kjenner seg igjen i de andre.  Vi har noe felles.  Gode samtaler, og felles grunnverdier.
 • Jeg liker at vi får innsikt i alternative metoder.  Ellers i samfunnet får vi bare informasjon om medisiner og operasjoner.
 • Jeg lærer mye om meg sjøl.
 • Jeg har lært mye om min medisinske tilstand.

Er det noe mer å si om hvordan miljøet er?

 • Vi spiser annen mat enn vanlig.  Vi utveksler oljer og kremer.
 • Ja, jeg kjenner at det gjør godt med balansert kost.  Det er vegetarmat.  Vi får erfaring med hvor godt det gjør for kroppen med balansert kost!
 • Dette er «husmorferie»! Vi får venner for livet, det er et givende fagmiljø.  Vi går til dekka bord.  Egenpleie er viktig del av det å være terapeut, så det får vi her.
 • Ja, hele settinga er en avkoblingsboble.
 • Vi gjør yoga og tibetanske riter. Tai chi, og sånne teknikker lærer vi.  Det handler om tilstedeværelse.
 • Vi lærer å lytte, lytte til stillhet.  Og å se.

Helt på tampen kom det også fram et ønske om å flette inn i utdanningen opplæring i å drive egen virksomhet.  Dette er best å ha i grunnutdanningen, for det er da vi skal i gang med egen praksis. 

Jeg kommenterer at da må vi ha 7 trinn i grunnutdanningen i stedet for 6.  Det passer jo bra, for vi
bygger jo på systemet med 7 chakra!

Tidligere hadde jeg også et intervju med videregående student Ann-Kristin. Hun hadde litt mer å si om hva Normassasje utdanning har gjort med henne. 


Hvordan utfører du massasje til dine klienter?  

 • Jeg gjør alltid den faste åpningen og avslutningen som vi lærte på Trinn 1 i grunnutdanningen. Det er sååå viktig.  Jeg står der og kjenner kontakten med klienten, kjenner energien som er der.  Det er viktig for meg å få kontakt med klienten.  I noen situasjoner får jeg ikke tatt åpningen, for det må bare bli rett på.  Da gjør jeg uansett avslutningen. Klienten sier kanskje:  Det der ser bare j…… teit ut! 
  Slapp av og lukk øya, sier jeg.  Og de liker det. I begynnelsen syntes jeg det var teit å gjøre det, men nå er det blitt en del av meg.

Hvordan var det for deg da du begynte i Normassasje utdanning?

 • Jeg var klar for endringer i livet mitt.  Det har skjedd veldig mye siden jeg begynte.  De rundt meg sier, – du er blitt så mye roligere, du snakker roligere. 
  Utdanningen har berika livet mitt rett og slett.  Jeg merker at jeg tar ting annerledes, og ser folk på en annen måte.  Når jeg prater med folk, hører jeg de sier at de har det fint.  Men har de det egentlig?  Jeg begynner å ta inn folk mer, forstår, – med ønske om å hjelpe.  Jeg kjenner at dette vekker noe helt nytt i meg.

Hvordan var modulen Manuell Lymfedrenasje for deg?

 • Manuell lymfedrenasje åpner helt nye dører.  Mange av mine klienter veit jeg nå at jeg kan hjelpe med dette.  Jeg skal ta det i bruk når jeg kommer hjem.  Lipødem er en diagnose jeg møter på.  Jeg vil ha nytte av Manuell lymfedrenasje for disse klientene.  5 behandlinger er en god sekvens, fikk vi råd om.

26.februar, 2023
– Solveig Smith