fbpx

Bevisst bruk av pust for å understøtte indre utvikling og velvære har fått mye oppmerksomhet i nyere tid. I april 2025 arrangeres det dyptgående helgekurset Breathwork og livskraft ved Normassasjes kurssted Birgittatun i Tvedestrand. I dette innlegget deler kursholderen Andreas Aubert noen tanker om hvorfor pusten er en så potent inngangsport til indre utvikling.

Les mer og meld deg på her.

Andreas beskriver kurset på følgende måte:
«Kurset vil støtte deg i å få en dypere og sterkere kontakt med deg selv og andre. Du vil få større klarhet og innsikt i hva som hindrer deg i å leve fritt og helt. 

Kurset inneholder arbeid med kropp, sinn og følelser, slik at disse forskjellige delene av mennesket kan fungere godt som en helhet. Hovedverktøyene for å få til en indre åpning vil være arbeid med dyp pust og forskjellige varianter av personlig uttrykk og dialog. Dette vil kunne åpne for mer indre ro, tilfredshet, gjennomføringskraft og bedre kommunikasjon med andre.»

Vekker kropp og psyke

Videre i denne artikkelen vil Andreas utdype hvorfor arbeid med pust har en så sentral plass i hans arbeid. Vi gir ordet videre til ham.

Fortrengte følelser og minner lagres i kroppen og samsvarer med kroppslige spenninger. Ved hjelp av spesifikke pusteteknikker blir det mulig å løse opp i de fysiske spenningene og å integrere det tilhørende psykologiske materialet (følelser, minner, behov osv.). Vi kan si at vi vekker den avspaltede, frosne energien, gradvis smelter den, og at den så reintegreres i kropp og psyke, heller enn å være splittet av fra bevisstheten. Pustearbeid kan løse opp splittelsen som det moderne mennesket ofte lever i, der hodet fungerer frakoblet fra kropp og følelser.


Til vanlig bruker de fleste av oss knapt nok halve pustekapasiteten vår. Slik kan vi holde vonde følelser og minner, frykt, smerter og traumer mer på avstand. Samtidig svekker vi da kontakten med egen livsenergi og dypere potensialer. I moderne samfunn vektlegges intellektet for ensidig. I stedet for å virkelig tåle følelsene og la kropp, sinn og følelser fungere som en helhet.

Pustearbeid i selvutvikling

Bevisst bruk av pust for indre utvikling har vært kjent og praktisert i flere tusen år, blant annet i yoga. I nyere tid har pusten vært brukt i konteksten av moderne selvutvikling og psykoterapi.


En viktig person i denne sammenhengen er den tjekkisk-amerikanske psykiateren Stanislav Grof (født 1931). På 1950- og -60-tallet var han sentral i et forskningsprogram på LSD-assistert terapi i det daværende Tsjekkoslovakia. Fra slutten av 1960-tallet var han involvert i forskning ved amerikanske institusjoner.

Med bruk av LSD erfarte han at pasientene raskt kom i kontakt med fortrengte følelser og minner. Dette var mindre tilgjengelig hvis man utelukkende baserte seg på samtaleterapi, ifølge Grof. Da den terapeutiske bruken av LSD ble forbudt på begynnelsen av 1970-tallet, utviklet Grof sammen med sin kone metoden Holotropic Breathwork for å oppnå mye av den samme effekten. Holotropic Breathwork, nå kalt Grof Breathwork, er en av de første og viktigste moderne skolene innen bruk av dyp og rask pust til bruk i indre utvikling.

Begrepet breathwork


Ordet Breathwork brukes i to betydninger, en generell og en spesifikk:

  1. Generell: Alle teknikker/metoder der man bevisst bruker pusten på spesifikke måter for å understøtte en indre kontakt og utvikling. Dette inkluderer tradisjonelle metoder som har en klart definert struktur.
  2. Spesifikk: Å puste dypt og fort, uten pause mellom inn og utpust, altså en forbundet pust. For enkelhets skyld vil jeg i resten av artikkelen henvise til dette som sirkelpust, i mangel av et bedre ord.

Punkt 2 er essensen av Grof sin holotropiske pust. Sirkelpust er utgangspunktet også i en rekke andre pusteskoler, der man i likhet med Grofs metode bruker pusten i konteksten av selvutvikling og psykoterapi og forholder seg aktivt til følelser. For å få til helhetlige og bærekraftige indre endringer, opplever jeg det som essensielt å aktivt forholde seg til det moderne menneskets komplekse psykologi og individualitet.

Sirkelpustens struktur


For å erfare kreftene som ligger i sirkelpust, må man puste dypt og raskt i minst 30–45 minutter. Vanligvis med en myk og gradvis oppvarming forut, og med god tid i etterkant til å integrere erfaringen. Sirkelpust gjøres i ledede grupper eller 1–1 under veiledning av en erfaren puster (ofte en psykoterapeut). Når man har fått en del erfaringer med metoden, kan den også brukes på egen hånd. Personer med hjerteproblemer og epilepsi bør gå varsomt fram eller avstå fra bruk av sirkelpust. Personer med en historikk av panikkanfall og psykoser bør bare gjøre det under ledelse av kvalifisert personell. Er du i tvil om dette er egnet for deg, kan du snakke med fastlegen om det.

Pustingen gjøres vanligvis liggende på en madrass. Å «puste med magen» er ikke nok. Ved et dypt, fullverdig innpust utvides magen og deretter brystet. Det optimale er å puste gjennom munnen. I løpet av en pustesesjon er det vanlig å erfare fysiske symptomer som eksempelvis svimmelhet, prikking, varme, kulde, et indre trykk, at noen kroppsdeler «sovner», og at man kommer i en tilstand et sted mellom søvn og våken tilstand. Alt dette er vanlige og midlertidige symptomer når kroppen får mer energi enn vanlig. Pustingen kan gi en midlertidig økt tilgang til intuisjonen. Det underbevisste sinnet kan uttrykke seg i form av bilder, symboler og andre former for indre veiledning. Ved regelmessig pusting over tid, kan dette bli gradvis mer jevnt tilgjengelig også i hverdagen.

Et viktig verktøy

Jeg opplever sirkelpust som et av de mest potente verktøyene for moderne mennesker som ønsker å gå en selvutviklingsvei.

Gjennom sirkelpust bringer man økt energi til hele kroppen, også områdene som er lukkede, numne og anspente. Det samsvarende psykiske materialet av fortrengte følelser, minner, behov osv. vekkes til live. Å puste på denne måten innebærer å gå mot vår vanlige tendens til å unngå ubehag, og ta et aktivt valg om å gå ut av komfortsonen.

Når jeg jobber med sirkelpust i gruppe, er jeg opptatt av å gi individuell støtte og oppfølging til hver deltaker underveis, slik at alle får smaken på hvilke potensialer som ligger i pustingen. 


Når pustingen utføres i konteksten av psykoterapi og selvutvikling, er det mulig å gjøre en dyp bearbeiding av personlig materiale i kjølvannet av pustingen. Deltakerne er mer åpne og sterkere forbundet med kropp, følelser og sin indre visdom. Samtale, 1-1 og i grupper, kommer da til sin fulle rett.

Vilje og hengivelse

Å puste dypt og raskt er en viljestyrt handling. Vi kan kalle det maskulint. Når man har kommet gjennom motstanden, kan man hengi seg til pusten. Pustingen skjer etter hvert nærmest av seg selv, når man har jobbet seg inn i en flyt. Hengivelsen til pusten og det som vekkes gjennom den, kan vi kalle feminint. Vi trenger kombinasjonen av det maskuline og det feminine. Det er dypest sett ikke en motsetning.

Kontakt med livskraft

Erfaringen min er at med mindre konteksten spesifikt er rettet inn mot å bearbeide traumer, så handler pustingen først og fremst om å komme i kontakt med livskraft. Det kan gjerne innebære å komme i kontakt med – og gi slipp på – sterke følelser. Uten at dette oppleves traumatiserende på noen måte.

Den mest sentrale erfaringen med sirkelpust er ofte at man kommer i en dyp kontakt med egen kraft og livsglede, kombinert med indre ro. Jeg tror at denne erfaringen av åpenhet, kraft og ro på mange måter er essensen av det de fleste av oss dypest sett søker i livet.

Les mer om kurset Breathwork og livskraft og om kursholder Andreas Aubert her.

Dette sier en tidligere kursdeltaker:


«I løpet av kurset til Andreas, Pust og Livskraft, kom jeg i kontakt med en ro og fred som jeg ikke har vært i kontakt med på mange år, og som jeg har lengtet etter. Denne roen varte i noen dager, men jeg vet nå at denne tilstanden er tilgjengelig for meg. 

Jeg fikk også klarhet i situasjoner som jeg har stått i. Jeg kjente kraften min til å utføre det som trengs, og kom i kontakt med en dyp trygghet og tillit til livet. 

Andreas er en rolig og behagelig kursholder, som holder et trygt rom, og respekterer hver deltakers individuelle prosess, samtidig som han pusher når det er nødvendig. 

Tusen takk for et dypt og verdifullt kurs og nyttige verktøy i min videre utvikling, Andreas.»