fbpx

Her kan du lese om hvordan vi i Normassasje benytter oss av oljer til å forsterke virkningen av massasjen.

Massasjeolje er et naturlig hjelpemiddel i Helhetsmassasje.  Bruk av olje hindrer friksjon mellom hender og kropp. Oljen gjør at hendene glir lett over kroppen.  Den understøtter opplevelsen av velvære for både giver og mottager, ved at den har en myk, glatt konsistens, og en behagelig duft. I tillegg har den en fysisk og psykisk virkning, både ved at den trekker inn i huden, – cellene spiser den, – og også ved at giver og mottager puster inn duften av den eteriske oljen.

Massasjeoljen utgjør en «bro» mellom hender og kropp, og mellom kropp og psyke. Bruk av olje, forsterker den gode opplevelsen som er viktig i Normassasje, – massasjeoljen bidrar til økt velvære.  Velvære er utgangspunktet i Normassasje.

Massasjeoljen inneholder en eller flere baseoljer (grunnolje) og en eller flere eteriske oljer. Den eteriske oljen gir duft og virkning til baseoljen.

Baseoljen

Baseoljen er en hvilken som helst spiselig olje.  Den må være kaldpresset for at cellene skal ta den opp.  Mandelolje er å anbefale, fordi den har en god konsistens, og fordi den er duftsvak. Andre gode baseoljer er aprikosolje, kokosolje, hvetekimolje, olivenolje, sesamolje, avokadoolje, druekjerneolje, hampfrøolje, og jojobaolje (Jojobaolje er egentlig en flytende voks som fungerer som en olje). Noen oljer fungerer best i en blanding, hvor flere oljer blandes sammen.

Eterisk olje

Noen dråper eterisk olje tilsettes grunnoljen.  I Helhetsmassasje skal oljen være svakt duftende.  Oljen virker understøttende til selve massasjen. Det er selve massasjen som bidrar til den viktigste virkningen, og ikke oljen.  I en flaske som rommer 1 dl, kan det passe med 12 – 15 dråper lavendel, eller andre milde oljer.  Eucalyptus og mynte er eksempler på sterke dufter, og det holder med 1 – 3 dråper. 
Baseoljen kan også brukes ren uten eterisk olje.

Hvordan bruke oljen i massasjen

Det er praktisk å bruke en flaske med tut eller pumpe, så oljen kan sprøytes i hånden under massasjen. Oljen bør ha romtemperatur.  Giver legger håndryggen på kroppen, og fyller med den andre hånden olje i håndflaten. Mens den ene hånden fortsatt er i kontakt med mottaker, gni oljen i hendene ved å stryke håndflatene mot hverandre, Dette varmer oljen litt, og gjør at passende mengde kommer på kroppen. Det gjør også at berøringen av kroppen ikke avbrytes og forstyrrer mottageren.  Massasjeoljemengden skal tilpasses hver massasjesituasjon, ikke for mye og ikke for lite.  I spesielle situasjonen kan det være fint å varme oljen litt ekstra for å gi ekstra varme og velvære.

Massasjeoljen utgjør en «bro» mellom hender og kropp, og mellom kropp og psyke. Den bidrar til økt velvære. Velvære er utgangspunktet i Normassasje.

Mer informasjon om de enkelte oljer finner du på hjemmesiden rolv.no.  Søk etter de enkelte urtene:

https://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/eteriske_oljer.htm

Eteriske oljer kan bestilles gjennom Normassasje As, eller Aromedica, som er vår leverandør.

Les mer om urter i Rolv Hjelmstads bok:  «Medisinplanter i Norge».  På hjemmesiden hans er det interessant og grundig informasjon om eteriske oljer. Se spesielt advarselen mot å bruke eteriske oljer ufortynnet.  Her er det i dag forskjellige meninger om dette.  Det anbefales å være tilbakeholden med å bruke de eteriske oljene ufortynnet.

~ Solveig Birgittatun Smith